Takaisin

ASIAKAS

Apteekki
Keski-Kotkan Apteekki/Kotkan 3. Keski-Kotkan Apteekki

Apteekkari
Jari Viitanen

Henkilökunta
14 työntekijää

Reseptuuri
103 000 reseptiä vuodessa

Toukokuussa apteekkari Jari Viitanen pääsi ensimmäistä kertaa purjelentokoneen puikkoihin taivaalle. Samoihin aikoihin myös Keski-Kotkan Apteekissa katteet lähtivät lentoon, kun apteekkijärjestelmää vaihdettiin uuteen.

“Kun katsoin ensimmäiset raportit MAXXista, myyntikatteet olivat selvästi nousseet”, kertoo Jari Viitanen, Keski-Kotkan apteekin apteekkari. Se on hämmästyttävä tulos muutamassa kuukaudessa, mutta Viitasella on siihen selitys.

“Avainapteekkina olemme halunneet satsata hyviin kampanjoihin. Aiemmin kampanjoiden tulosten seuraaminen oli vaikeaa, mutta MAXXilla kampanjoiden vaikutukset myyntiin näkee saman tien ja niiden perusteella voi keskittyä oikeisiin asioihin”, Viitanen kertoo. PD3:n apteekki vaihtoi MAXXiin kolme kuukautta sitten tarkan harkinnan jälkeen.

Puolen vuoden koeaika

Kurun apteekista Kotkaan syksyllä 2015 siirtynyt apteekkari Jari Viitanen ei ole hötkyilijä. Hän halusi tutustua uuteen apteekkiinsa ja sen vanhaan PD3-apteekkijärjestelmään rauhassa ennen kuin päätti, mikä olisi apteekin ja henkilökunnan kannalta paras tietojärjestelmä.

“Me emme ole mitään nörttejä vaan järjestelmän on palveltava meitä. Sen on oltava käyttäjälähtöinen ja käyttäjäänsä luontaisesti ohjaava”, Viitanen sanoo.
Hänen mukaansa ei ole mitään järkeä, että ohjelmaa pitää käyttää manuaali kourassa ja että yksinkertaisiin toimintoihin tarvitaan moninkertainen määrä näppäintoimintoja. Viitasella on kokemusta apteekkien tietojärjestelmistä Linneasta MAXXiin ja Salixista PD3:een, joten hän myös tietää, mitä voi ja pitää olla.

“MAXXin käyttäjäystävällisyys ja sen tarjoamat mahdollisuudet rahanarvoisiin toiminnan tehostamisiin olivat ratkaisevassa asemassa, kun päätin uudesta ohjelmasta ja siirryimme siihen toukokuussa 2016”, Viitanen summaa.

Käyttäjäystävällinen ja helppo oppia

Järjestelmän vaihto mietitytti toki, koska edellisen järjestelmän opetteluun oli mennyt kaksi vuotta ja moni toiminto oli henkilökunnalta jäänyt käyttämättä, koska näppäinkomentosarjat eivät jääneet mieleen ja navigointi oli hankalaa.

Apteekkari uskoi kuitenkin investoinnin kannattavan, sillä hän oli varma, että uuden järjestelmän oppisi nopeammin, se tehostaisi apteekin toimintaa ja motivoisi henkilökuntaa laajentamaan osaamistaan ja tekemistään. Eikä hän ollut väärässä.

“Kun kerroin vaihtavamme järjestelmää, vastaanotto oli ilahtunut. Myös siirtymä oli vaivaton. Jos edellisen järjestelmän oppimiseen meni pari vuotta, tämä omaksuttiin kuukaudessa”, Viitanen kertoo. Edes kesäloma ei aiheuttanut takapakkia apteekkarin mukaan, vaan ohjelman käyttö sujui kaikilta oppilaista farmaseutteihin heti kuin vanhoilta konkareilta

“Aikaa ei ole mennyt ohjelman opetteluun vaan on voinut keskittyä siihen, miten sen avulla kehittää apteekin toimintaa, vahvistaa proviisori Suvi Luomi.

Tulosta parantavia ominaisuuksia

Apteekkiala on kokenut paljon muutoksia viime vuosina, eikä katetta tule enää reseptilääkkeistä samalla tavalla kuin ennen. Apteekkari Jari Viitanen arvostaa MAXXissa erityisesti sitä, että apteekin tulokseen olennaisesti vaikuttavia asioita on niin helppo hallinnoida ohjelmassa.

“Varastonhallinta ja tilausjärjestelmät ovat niitä asioita, joilla apteekki voi huolehtia tuloksestaan. MAXXissa tämä on äärettömän helppoa ja osin automatisoitua. Ohjelma laskee muun muassa tuotteiden tilattavat määrät myyntiin perustuen”, Viitanen kiittelee. Hän kehuu myös käyttöliittymää, josta näkee värien ja kuvien avulla helposti itselle olennaiset asiat.

“Kun aloittaa uudessa apteekissa lainarahalla, on tiedettävä, että tulosta alkaa tulla hyvin ja nopeasti. Siihen kannattaa hankkia parhaat välineet. Hyvä ja työprosesseja tehostava ohjelma säästää pitkän päälle rahaa vaikka tuntuisi alussa isolta satsaukselta”, Viitanen toteaa.

Apteekkari Jari Viitanen harrastaa lentämisen lisäksi soittamista, laulamista ja runojen kirjoittamista. Uusi järjestelmä kirvoitti häneltä heti riimittelyn: ” Nyt voi liidellä taivaalla vapaana, kun apteekissa on MAXX apuna.”

5 x parasta MAXXissa

  • Asiakashallinta
  • Tuotehallinta
  • Helppokäyttöisyys
  • Omat serverit, jotka takaavat tiedon saannin, vaikka olisi yhteysongelmia
  • Ohjelmiston jatkuva kehitys käyttäjäpalautteen pohjalta