Askolan apteekin farmaseutti Päivi Kortejärvi on ehtinyt jo jäädä eläkkeelle, mutta työskentelee yhä silloin tällöin vanhassa apteekissaan. Apteekkari Ilona Haikalan myötä vaihtunut järjestelmä heitti Kortejärven opettelemaan uutta, hyvällä menestyksellä.

”Vieläkö olet täällä, anna jo tilaa nuoremmille!” raikuu välillä naurun saattelemana Askolan apteekilla, kun farmaseutti Päivi Kortejärvi on työvuorossa. Jo yli vuosikymmen sitten eläköitynyt Askolan apteekin ja Pukkilan sivuapteekin farmaseutti nauttii ajoittaisista työvuoroistaan tutussa apteekissa, tuttujen asiakkaiden parissa.

–En minä suinkaan enää 80-vuotiaana aio täällä olla, nauraa 76-vuotias farmaseutti, mutta lisää:

–Työskentely tekee hyvää.

1960-luvulla alkaneeseen farmasiauraan on mahtunut useita apteekkijärjestelmiä, joista viimeisimpään Kortelainen tutustui kuluvan vuoden keväänä. Askolan apteekkiin vaihdettiin MAXX, jonka myötä koko apteekkari Ilona Haikalan tiimi sai opetella uuden työvälineensä toiminnallisuuksia. Intuitiiviseksi ja helppokäyttöiseksi kuvailtu MAXX paljastui kuvailujensa mukaiseksi. Toki uuden työkalun sisäistäminen ottaa oman aikansa ja muuttuu rutiiniksi aktiivisen käytön myötä.

–Olen tehnyt lyhyitä vuoroja koko ajan vuodesta 2010. Kyllä se on niin, että jos ei kaiken aikaa tee, niin kyllä asiat sitten unohtuvat, Päivi summaa.

MAXXin selkeä näkymä kerää kiitosta farmaseutilta.

–Se helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä, kun yhdeltä ruudulta pääsee moneen kohtaan.

Koulutusvideot ovat hyvä tapa syventyä MAXXin käyttöön

Askolan apteekin ja Pukkilan sivuapteekin apteekkari Ilona Haikala aloitti toimessaan alkuvuonna 2020. Kuluvan vuoden toukokuussa apteekille vaihdettu MAXX oli tuttu järjestelmä Ilonalle, joka oli käyttänyt sitä vuosia Yliopiston apteekissa työskennellessään.

– MAXX on uudenaikainen, helppokäyttöinen ja helposti opeteltava järjestelmä. Siinä on paljon ominaisuuksia, jotka helpottavat apteekkityötä, kuten vaikkapa tuotevaraukset. Myös MAXXin annosjakelu on erittäin selkeä ja pystyin aloittelemaan sen tekemistä koulutusvideon ja vartin etäperehdytyksen jälkeen, Haikala muistelee.

Järjestelmänvaihdos ja MAXXin käyttöönotto toteutettiin osissa: ensin apteekki sai opiskella järjestelmän ominaisuuksia ja työtehtäviä koulutusvideoiden avulla. Itseopiskelun lisäksi apteekille tuotiin koulutuskone, jolla tiimi pystyi harjoittelemaan työtehtävien, kuten reseptinkäsittelyn, tekemistä.

–Koulutusvideot olivat hyviä, mutta niitä olisi pitänyt katsoa enemmän. Kevät oli kiireistä aikaa muutenkin, niin ennakko-opiskeluun ei tuntunut riittävän tarpeeksi aikaa, Ilona harmittelee.

Askolan apteekin farmaseutti Päivi Kortejärvi ja apteekkari Ilona Haikala

Käyttöönottopäivänä ja sitä seuraavana päivänä apteekilla oli kaksi Receptumin kouluttajaa tiimin apuna varmistamassa, että kaikki menee hyvin.

–Käyttöönoton aikana paikalla olleet kouluttajat olivat kyllä mahtavia! Kaikki neuvot tulivat kuin pyssyn suusta, Päivi kehuu.

Uuden järjestelmän käyttö sujuu sitä helpommin mitä enemmän sitä käyttää. Apteekkari Haikala kertoo, että uusi ohjelmisto sisäistettiin tiimissä aika lailla jo kuukauden sisällä sen käyttöönotosta.

Maalaispitäjän apteekissa tunnetaan asiakkaat

Askolan apteekki ei ollut mikään vieras paikka apteekkari Ilona Haikalalle. Askolasta kotoisin oleva Ilona innostui huomatessaan apteekkiluvan olevan haettavissa.

–Mietin, että olisipa hienoa päästä palvelemaan omia vanhoja opettajia ja naapureita. Tämä oli ensimmäinen apteekki, jota hain ja oli upeaa, että sain sen. Uskomatonta ja ihanaa! Haikala huokaa.

Vanhoja tuttuja löytyi myös apteekilta – muiden muassa vuonna 1986 vakituisesti Askolan apteekissa aloittanut farmaseutti Päivi Kortejärvi.

–Olin todella iloinen kuullessani, että Päivi on yhä töissä. Hänestä on ollut ihan uskomaton apu minulle esimerkiksi sairastapausten kohdalla, kun Päivi on päässyt tuuraamaan.

Päivi tuntee asiakkaat ja asiakkaat tuntevat Päivin.

–Kun asiakkaat sanovat Päiville, että ”oot joutunut töihin”, niin Päivi vastaa, että ”oon päässyt töihin!” apteekkari Ilona nauraa.

Askolan apteekin farmaseutti Päivi Kortejärvi ja apteekkari Ilona Haikala

Päivi on nähnyt Askolan apteekin vuosinaan viisi apteekkaria, joista kaikki ovat sattumoisin olleet naisia. Nuori Ilona teki aikanaan vaikutuksen Päiviin.

–Silloin jo ajattelin, että hän on määrätietoinen nainen, joka varmasti pärjää, Päivi kertoo ja jatkaa:

–Kun kuulin, että Ilonasta tulee Askolan apteekin apteekkari, mietin että ihanaa!

Apteekkari Haikala viihtyy kompaktin kokoisessa apteekissa, jossa farmasistit tuntevat asiakkaansa.

–Tämä on virkeä ja mukava maalaispitäjä, jossa on mukavat asiakkaat. Minulla on paljon kokemusta suurista apteekeista, joissa asiakkaat eivät ehtineet tulla syvällisemmin tutuiksi. Niihin verrattuna täällä tietää enemmän asiakkaista, jolloin voi seurata esimerkiksi lääkehoidon jatkumoa syvällisemmin kuin suuremmissa apteekeissa, Haikala kertoo.