Takaisin

ASIAKAS
Hyvinkään 2. apteekki / Willan Kehrä Apteekki
Apteekkari Stina Parkkamäki
Noin 15 työntekijää
Yli 100 000 reseptiä vuodessa

Apteekki ei ole vain tuotteiden myyntipaikka vaan tärkeä tekijä alueensa ihmisten hyvinvoinnin ja terveyspalvelujen lisääjänä, kertoo apteekkari Stina Parkkamäki Willan Kehrä Apteekista.

”Halusin kokeilla, voisinko toteuttaa ihmisten kokonaishyvinvoinnista huolehtivan lähiapteekin konseptin myös isossa apteekissa”, apteekkari, FaT Stina Parkkamäki perustelee siirtymistään Mäntyharjun pienestä Havu Apteekista Hyvinkään Willan ostoskeskuksen kylkeen, Willan Kehrä Apteekkiin.

Havu Apteekista Parkkamäki on luonut vuosien saatossa Mäntyharjun asukkaiden kohtaamispaikan, jossa asiakkaita on kuunneltu herkällä korvalla.

Työmatka apteekkarilla kasvaa, sillä hän aikoo jatkossakin pulahtaa järveen uimaan Mäntyharjun kotirannastaan, vaikka työpaikkana on nyt Hyvinkää.

Uusi apteekki aloitti tyhjältä lattialta

Ennen kuin Stina Parkkamäki pääsi aloittamaan Willan Kehrä Apteekin apteekkarina, kaikki piti rakentaa tyhjästä.

”Saimme uudet hyvät tilat Willan ostoskeskuksesta, mutta meillä ei ollut käytännössä mitään muuta kuin lupa valmiina uutta apteekkia varten, Parkkamäki kertoo lähtökohdista.

Tilavuokraajan kautta saatiin sähkö- ja maalaustyöt, mutta itse apteekin suunnittelu tehtiin yhdessä apteekkikalusteiden toimittajan, lääkerobotin toimittajan ja it-järjestelmän toimittaneen Receptumin kanssa, jotta kokonaisuus toimisi saumattomasti.

”Jo suunnitteluvaiheessa Receptumin apu projektinhallinnassa oli kullanarvoista. Oli helpotus, että yksi taho otti vastuun kaikesta tietotekniikasta, hoiti aikataulutukset, järjestelmien yhteensopivuudet, koneiden sijoittelut ja kilpailutti vielä tietoliikenneyhteydetkin”, Stina Parkkamäki sanoo. Avaimet käteen -paketti sopi, kun oli monta asiaa ratkottavana yhtaikaa.

Nyt Willan Kehrä on jo täydessä toiminnassa. Seuraavaksi tavoitteena on tuoda asiakkaiden tarpeista lähtevä, omatoimista terveydenhuoltoa tukeva tekeminen selkeäksi osaksi apteekin arkea. Sen toteutumiseksi tärkeintä on Parkkamäen mielestä työyhteisön hyvä yhteishenki sekä asiakaspalvelu- ja ammattikoulutus.

”Meillä on loistava tiimi ja tarkoitus on yhdessä kehittää apteekkia yhä ihmisläheisemmäksi. Haluan, että Willan Kehrä Apteekkiin on kiva tulla, että ihmiset viihtyvät täällä.”

Apteekista terveydenhuollon tukipiste

”Olen työskennellyt aiemmin maalaisapteekeissa. Pienellä paikkakunnalla ihmiset tulevat läheisiksi ja apteekista on ollut luontevaa kehittää oikeasti terveydenhuollon tukipiste. Saimme tästä mallista todella hyvää palautetta Mäntyharjulla”, Stina Parkkamäki kertoo.

”Apteekit eivät voi olla vain lääkkeiden ja muiden tuotteiden myyntipisteitä. Meillä on isompi tehtävä osana terveydenhuoltoa. Olemme päivittäin tekemisissä ihmisten lääkehoidon kanssa ja pysymme helposti tarjoamaan siihen monenlaisia tukitoimintoja”, Parkkamäki pohtii.

Hänen haaveensa on saada Willan Kehrään Terveyspiste.

”Apteekit voisivat tehdä vieläkin enemmän yhteistyötä terveydenhuollon kanssa. Terveyspisteet tarjoavat hyvän mallin siihen. Niissä voi hoitaa muun muassa perusmittauksia, rokotuksia, korvahuuhteluita ja neuvontaa sekä ohjata tarpeen tullen lääkäriin. Monelle on helpotus, jos lääkeostokset ja terveydenhuollon peruspalvelut voi hoitaa samalla oven avauksella”, Parkkamäki sanoo.

Yhteistoiminta apteekkien ja terveydenhuollon muiden ammattilaisten välillä on vasta alussa ja Terveyspisteen kaltainen toiminta vaatii paljon byrokratiaa Parkkamäen mukaan. Helpotusta tuo tulevaisuudessa mahdollisuus luoda Terveyspisteelle suora yhteys Kanta-palvelun potilasarkistoon Receptumin avulla.

Oma kokemus ihmisläheisen ajattelun takana

Stina Parkkamäen oma kokemus, 16-vuotiaana alkaneesta diabeteksestä toimi osin pontimena sille, että hän haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan.

”Vielä jokin aika sitten esimerkiksi 2-tyypin diabetestä ei pidetty edes sairautena. Ajateltiin, että sokerit hiukan koholla, eikä omasta terveydestä huolehdittu”, Parkkamäki kertoo.

Hunajaprojektin nimellä kulkeneessa diabeteksen omahoidon tukitoiminnossa Parkkamäki ohjasi farmaseuttien kanssa diabeetikkoja omaehtoiseen hyvinvoinnista huolehtimiseen ja sairauden hallintaan. Väitöskirjatyöksi kasvanut pilottiprojekti alkoi Haukivuoressa ja jatkui Mäntyharjulla. Hyvin onnistuneet projektit ovat vain innostaneet Parkkamäkeä suuntaamaan apteekin toimintaa yhä enemmän terveyspalveluihin.

”Toivon, että tulevaisuudessa apteekit tekevät yhä enemmän yhteistyötä terveydenhoitoalan kaikkien ammattilaisten ja palveluntarjoajien kanssa”, Parkkamäki sanoo. Hän uskoo, että kun apteekeista muotoutuu kohtaamispaikkoja, joissa ihmistä kuunnellaan ja joissa kerätään tärkeää tietoa hyvinvoinnista, saadaan myös ohjattua lääkäripalveluja tarvitsevat ajoissa hoitoon.