Näin käytät sähköpostia turvallisesti

Moni tietomurto tehdään sähköpostia hyväksi käyttäen. Verkkorikolliset ovat tulleet yhä ovelimmiksi ja nykyisin saatat saada ensi näkemältä täysin aidon oloisen sähköpostin luotettavalta suomalaiselta lähettäjältä, mutta se oikeasti onkin väärennös. Esimerkiksi huijarit ovat käyttäneet Postin yritysilmettä kirjeissään. Tietojenkalasteluviestit ovat nykyään hyvää suomen kieltä, joten huonosta suomestakaan ne eivät enää jää kiinni..

Kokosimme yhdeksän vinkkiä, joiden avulla käytät sähköpostia turvallisesti apteekissa.

  1. Jos et odota sähköpostia lähettäjältä, oli kyse sitten Postista ja Poliisista, suhtaudu epäillen ja tarkista sähköpostin aitous huolellisesti ennen kuin toimit sähköpostissa ohjeistetulla tavalla. Älä ainakaan klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  2. Myös tutuilta henkilöltä tullut sähköposti voi sisältää haittaohjelman esimerkiksi hauskan videon sisään piilotettuna.
  3. Haittaohjelmia jaellaan varsin laajasti sähköpostin sisältäminä linkkeinä tai liitetiedostoina. Niinpä joka kerta, ennen kuin avaat sähköpostissa mukana olleen liitetiedoston tai painat linkkiä, pohdi hetki, oletko varma että kyse on aidosta liitetiedostosta.
  4. Älä siirry sähköpostin linkeistä palveluihin. Esimerkiksi jos saat sähköpostin, joka kehottaa muuttamaan maksutietoja tai kirjautumaan sisään palveluun, älä tee sitä sähköpostissa olevasta linkistä, vaan siirry palveluntarjoajan sivuille suoraan selaimella. Näin varmistut viestin oikeellisuudesta.
  5. Tarkista sähköpostin lähettäjän osoite. Huomaa, että lähettäjäosoite voidaan myös väärentää tai käyttää hämäämiseen oikeankaltaisia nimiä ja päätteitä esimerkiksi qmail.com vaikka sen pitäisi olla gmail.com. Kirjaimen ero on merkitsevä merkki.
  6. Jos sähköpostiviestin otsikko näyttää epäilyttävältä, älä avaa viestiä.
  7. Kiinnitä huomiota viestin kieliasuun ja tyyliin. Jos se ei tunnu osuvan yksiin lähettäjän normaaliin viestityyliin, varmista viestin alkuperä sen lähettäjältä.
  8. Käytä salattua sähköpostia, kun lähetät arkaluontoista tietoa tai ylipäänsä asiakastietoa edelleen.
  9. Vältä henkilökohtaisten sähköpostien lukemista työkoneilla. Käytä siihen omaa älypuhelinta.