Turvalliset ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat apteekille olennaisen tärkeitä. Receptumin toimittamien suojattujen tietoliikenneyhteyksien uutuus on huippunopea MAXX 5G -palomuuri, jossa on sisäänrakennettuna wlan-tukiasema. Sen ansiosta apteekissa voidaan ottaa käyttöön tietoturvallisesti esimerkiksi erilaisia IoT-laitteita.

Kysyimme Receptumin tietoliikenneasiantuntijalta Tuomas Miskalalta, mitä MAXX 5G:stä on syytä tietää.

1) Mikä MAXX 5G oikein on käytännössä?

MAXX 5G on viralliselta nimeltään monikanavareititin, mutta sitä kutsutaan myös palomuuriksi. Se on modeemin kokoinen laite, joka suojaa yhteyksiä niin, ettei kukaan ulkopuolinen pääse luvatta apteekin verkkoon. MAXX 5G asennetaan operaattorilta tulevan modeemin tai reitittimen perään apteekissa.

MAXX 5G:ssä on sim-korttipaikka myös toissijaiselle operaattorille. Jos apteekin ensisijainen operaattori on vaikkapa Elisa, niin toissijainen operaattori kannattaa olla joku toinen, esimerkiksi DNA, jolloin verkkoyhteys toimii yllättävissä operaattorin vikatilanteissa.

Jos ensisijaisen operaattorin verkkoyhteys jostain syystä katkeaa, palomuuri vaihtaa toissijaisen liittymän, niin sanotun varayhteyden, automaattisesti käyttöön. Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.
5G nimen perässä katsoo tulevaan. Palomuurin teknologia on uusinta uutta ja se käyttää niin 4G-verkkoa kuin tulevaa 5G-verkkoa.

2) Mitä hyötyä MAXX 5G:stä on verrattuna vanhempiin, 3G- ja 4G-palomuureihin?

MAXX 5G on vanhempia palomuureja huomattavasti nopeampi ja varmatoimisempi. Siinä on lisäksi sisäänrakennettu langattoman wlan-verkon tukiasema. Sen ansiosta apteekeissa voidaan ottaa käyttöön IoT-laitteita tietoturvallisesti. Niille rakennetaan oma, langaton verkko, jolloin apteekin sisäverkko säilyy tietoturvallisena ja erillisenä. Myös uusi 2D-käsipääte toimii langattomassa verkossa, joten se vaatii parikseen MAXX 5G:n.

IoT on lyhennys sanoista Internet of Things ja se käännetään suomeksi usein termillä esineiden internet. IoT:llä tarkoitetaan internetin laajenemista koneisiin ja laitteisiin, joita voidaan ohjata internet-verkon yli. Apteekissa IoT-laitteita voivat olla vaikkapa lämpötila-anturit, palaute-laitteet ja postimaksukoneet.

3) Mitä tapahtuu, jos apteekin naapurissa on työmaa ja tietoliikennekaapeli katkeaisi kaivaustöiden yhteydessä?

Apteekin puolella toiminta jatkuu normaalisti. MAXX 5G tutkailee tilannetta muutaman sekunnin ja siirtää sitten automaattisesti apteekin dataliikenteen reitityksen varayhteydelle. Juuri tämän vuoksi apteekissa kannattaa olla datayhteydet useammalta operaattorilta: jos yksi ei pelitä, MAXX 5G hoitaa uuden reitityksen toiselle.

4) Apteekeissa muutto ajoitetaan usein viikonloppuun, ettei asiakaspalvelu katkea. Miten yhteyksien siirto tapahtuu?

Ideaalitilanteessa ensisijainen datayhteys on tuotu tilaan jo etukäteen arkena, mutta aina se ei onnistu. Silloin MAXX-apteekkijärjestelmän käyttöönotto tapahtuu automaattisesti käynnistyvällä varayhteydellä. Maanantain koittaessa me tarkistamme, että myös ensisijaisen operaattorin yhteydet pelaavat apteekissa.

5) Onko MAXX 5G:llä vaikutusta Apteekkariliiton jäsenpalvelujen, SALKKU-palvelun ja apteekki.net-sähköpostien käyttöön?

Ei ole. Yhteydet toimivat aivan normaalisti ja tietoturvallisesti.

6) Mitä tapahtuu, jos Kelan järjestelmiin tehdään palvelunestohyökkäys?

Palvelunestohyökkäykset ovat tätä päivää, mutta onneksi Kelaan ei ole kohdistunut niitä edes vuosittain. Jos näin käy, MAXX-palomuureilla (5G, 4G ja 3G) siirretään eResepti ja muu Kelaan menevä liikenne automaattisesti suojatun MPLS-yhteyden kautta eteenpäin. Apteekissa asiakkaan ei tarvitse tehdä tässäkään tilanteessa mitään.

MPLS on lyhenne sanoista Multiprotocol Label Switching. Se on suojattu yhteys, joka ei kulje normaalissa, julkisessa verkossa lainkaan. Receptum on rakentanut yhdessä Kelan kanssa ennalta määrätyt tietoturvalliset yhteydet muun muassa Kanta-palveluihin.

7) Onko MAXX 5G:n käyttö sidottu johonkin tiettyyn operaattoriin?

Ei ole. Apteekki voi itse valita operaattorinsa ja kilpailuttaa niitä milloin haluaa. Ja se on myös suositeltavaa, jotta tietoliikennekustannukset pysyvät kurissa.

Ensisijaisen operaattorin lisäksi kannattaa valita myös toinen operaattori, jotta MAXX 5G:n hyödyt pääsevät esiin. Eli jos ensisijaisella operaattorilla on ongelmia, MAXX 5G ottaa varayhteyden käyttöön.

8) Voiko MAXX 5G:tä hyödyntää MAXX Kotiyhteydessä?

Kyllä, MAXX-palomuuri on ylipäätään edellytys MAXX Kotiyhteydelle. Receptum rakentaa kannettavan tietokoneen ja MAXX 5G:n välille VPN-suojatun salatun yhteyden. Sillä saa MAXXin virtuaalisen työpisteen käyttöön turvallisesti, kunhan vain pääsee verkkoon esimerkiksi puhelimella. Näin etätyöt onnistuvat helposti ja tietoturvallisesti.

Toiminta ei siis ole paikkasidonnaista, joten MAXX Kotiyhteyttä voi hyödyntää vaikkapa pop-up-sivumyyntipisteenä erilaisissa tapahtumissa. Riittää, että on kannettava tietokone ja MAXX Kotiyhteys.